El 29 de novembre de 2016 va tenir lloc al CEI la trobada amb l’Ambaixador d’Espanya a Egipte, l’Excm. Sr. D. Arturo Avello Díez del Corral.
El 29 de novembre de 2016 va tenir lloc al CEI la trobada amb l’Ambaixador d’Espanya a Egipte, l’Excm. Sr. D. Arturo Avello Díez del Corral. Al llarg de l’acte, els assistents vam ser testimonis de primera mà de la situació al país nord-africà, gràcies a les abundants i detallades explicacions i aclariments del Sr. Ambaixador. Un diplomàtic de dilatada experiència, gran coneixedor i apassionat del país del Nil.
Des d’un punt de vista econòmic, les magnituds impressionen. Egipte compta amb 91 milions d’habitants i és la segona major economia del món àrab, després d’Aràbia Saudita. El creixement del seu PIB en els últims dos anys ha estat superior al 4%. Malgrat que la situació econòmica del país encara presenta certa inestabilitat després dels esdeveniments dels anys 2011 a 2013, a l’actualitat Egipte està duent a terme grans projectes, especialment en el camp de les infraestructures.
L’ampliació de la capacitat del Canal de Suez, la construcció d’una nova capital administrativa per descongestionar El Caire o el desenvolupament de complexos turístics en la costa són alguns exemples. Tot això ha de contribuir al rellançament econòmic del país, una de les principals prioritats del President Abdelfatah El Sisi.
D’esquerra a dreta: Sr. Millet, Director del CEI; Sr. D. Arturo Avello Díez del Corral, Ambaixador d’Espanya a Egipte; Sr. Josep Maria Cervera, Director de Desenvolupament Corporatiu del CEI
Pel que fa a la situació política, cal destacar l’estabilitat que ofereix el govern del President El Sisi, en el càrrec des de les eleccions de març de 2014. Una estabilitat que contrasta amb la situació de països veïns com Líbia o Síria. En aquest sentit, el President El Sisi té entre les seves prioritats la lluita contra el terrorisme en el Sinaí i la prevenció de l’islamisme radical, tot això en honor del benestar de la població egípcia i el manteniment de relacions pacífiques i amistoses amb països veïns, incloent Israel. La integració de la dona en la societat, la lluita contra la corrupció i la reducció de la pobresa es troben entre els principals reptes a afrontar avui dia Egipte.
Per la seva banda, les relacions bilaterals entre Espanya i Egipte travessen a l’actualitat un bon moment, especialment en l’àmbit polític i de seguretat. No obstant això, encara existeix un gran marge de millora quant a les relacions econòmiques, atès que Espanya ha centrat tradicionalment els seus intercanvis comercials amb altres països nord-africans com el Marroc o Algèria.
Taula dels assistents a l’Aula Internacional d’ Egipte
No obstant això, Egipte ofereix a l’actualitat grans oportunitats de negoci per a empreses espanyoles en sectors capdavanters com l’energia, el transport, la construcció o el turisme, en els quals Espanya posseeix una gran experiència.
Precisament, el sector turístic del país encara s’està recuperant de les turbulències viscudes en anys anteriors, encara que la sensació d’inseguretat ja ha disminuït sensiblement, especialment a les regions turístiques.
Al col·loqui es van plantejar qüestions sobre el finançament de les noves infraestructures a Egipte, la seguretat jurídica, els esforços d’industrialització o la possibilitat de repatriació de divises en casos d’inversió. El Sr. Ambaixador va destacar la importancia de la tasca d’acompanyament a les empreses espanyoles exercida per l’Ambaixada espanyola a Egipte. Així mateix, va posar en relleu la fiabilitat de l’exèrcit egipci com a soci i client, que d’alguna manera contrasta amb altres sectors de l’economia egípcia encara caracteritzats per la informalitat.
Dinar celebrat juntament amb l’Ambaixador i els assistents a la Trobada de l’Aula Internacional
En qualsevol cas, Egipte és un estat amb un gran potencial, una població jove i un mercat en creixement. Els reptes existents en matèria de seguretat, modernització econòmica i consolidació de les reformes estructurals empreses pel President El Sisi són grans, i serà l’èxit en la seva gestió el que determinarà el fiançament de la posició d’Egipte com a actor imprescindible a la regió.
Relatoría escrita per:
Carlos Valero, Alumne de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica