En motiu del II Seminari de Diplomàcia Econòmica del 21 de febrer hem entrevistat al Dr. Manuel Egea Medrano, Professor de Diplomàcia Corporativa de la UCAM.
Si vols saber més sobre la diplomàcia econòmica i corporativa, i la seva importància a nivell global segueix llegint!:
Què és la diplomàcia corporativa?
La diplomàcia corporativa és un instrument de direcció estratègica emprat principalment per empreses multinacionals que, en el marc d’una política exterior corporativa, necessiten gestionar la seva influència en la societat d’acollida. Per a això l’empresa assumeix rols polítics i socials, no només econòmics, com ja estem veient en alguns casos en els quals els CEOs es reuneixen amb polítics estrangers d’alt nivell -com a presidents o ministres- sense que per a això hagi intervingut el país d’origen, o en uns altres en els quals es fa una gran contribució a aquesta comunitat a través de polítiques de RSC, aspecte que va en benefici de l’anomenada ‘llicència social’ per operar.
Per què està sent cada vegada més important aquest tipus de diplomàcia?
Si observem el panorama internacional comprovarem que existeix una creixent incertesa geopolítica i regulatòria a certs mercats. Després de la crisi han proliferat narratives de cort nacionalista i de ‘Estat fort’ que, per exemple, estan propiciant una volta al proteccionisme comercial i a la ‘recuperació del poder’ per part d’algunes nacions; però a més hi ha preocupació pels ciberatacs i certa alarma davant la propagació de notícies falses que poden desestabilitzar mercats i fins i tot la visió del món cap a països o empreses. Aquesta situació ha generat la necessitat de filtrar millor la informació pròpia per a la presa de decisions, de saber adaptar-se i relacionar-se millor amb els stakeholders, de reaccionar en temps real i fins i tot anticipar-se a les oportunitats i riscos. I la Diplomàcia Corporativa contribueix a cobrir aquestes necessitats.
Arribarà un moment en que totes les grans empreses comptin amb departaments de diplomàcia corporativa?
Les funcions de la Diplomàcia Corporativa ja es troben presents en moltes empreses, encara que per separat i no en departaments de ‘diplomàcia corporativa’; els hi ha regulatoris, de comunicació corporativa, public / government affairs, RRII, RSC, etc. Crec que a mesura que es produeixi aquest canvi de mentalitat empresarial i s’assumeixi que per operar en l’exterior cal posicionar-se amb una política exterior corporativa i assumir rols socials/polítics, s’acabarà adoptant un know how diplomàtic en l’estratègia internacional.
En quins sectors de l’economia espanyola pot tenir un major paper la diplomàcia corporativa?
No descobreixo res nou si opino que la Diplomàcia Corporativa és especialment útil en sectors estratègics clau com el subministrament d’electricitat o gas natural, el petroli, el transport, la telefonia o les infraestructures, però també en qualsevol altre sector que operi en entorns d’alta volatilitat política o en aquells on la transparència informativa brilli per la seva absència, entre altres factors.
Si vols saber més, encara ets a temps d’apuntar-te al II Seminari de Diplomàcia Econòmica.