Com ja vam avançar, cada mes publicarem preguntes susceptibles d’aparèixer als test de les oposicions a la Carrera Diplomàtica, a través del #QuizCD a les nostres xarxes socials, Facebook i Twitter concretament.
Aquest mes, la fórmula ha estat la següent: “La paraula «Estat» va ser teoritzada per primera vegada per…”. Els nostres seguidors havien de triar entre: Maquiavel, Marx, Bodino o Hobbes.
Serà correcta la resposta amb més vots?
La paraula “Estat” va ser formulada per primera vegada pel filòsof Nicolás Maquiavel (1469-1527), a qui es considera creador del terme modern de “Estat”.
L’origen d’aquest “Estat” modern prové de la Baixa Edat Mitjana, època en la qual es comença a generar un procés lent de concentració del poder polític en mans del Rei, en perjudici dels senyors feudals. El procés acaba de quallar en l’Edat Moderna (des del segle XV) amb la creació de monarquies nacionals com la d’Espanya, França o Anglaterra.
La teorització de “Estat” apareix a l’ obra El Príncep (1513) d’aquest filòsof italià. Per a Maquiavel un Estat havia de garantir un ordre social just que frenés la violència humana, d’aquí la màxima més coneguda d’aquest mateix autor “La fi justifica els mitjans”:
Maquiavel tenia una concepció especial de la societat humana: per a ell, l’home tenia una naturalesa perversa i egoista, només preocupada per la seva seguretat i per augmentar el seu poder sobre els altres. Per això, el filòsof considerava que l’Estat havia de ser fort, governat per un príncep astut i sense escrúpols morals, que pogués garantir un ordre social just que frenés la violència.
Bodino i Hobbes van viure en una època més propera a Maquiavel, en canvi, Marx va néixer ja en una era molt posterior a aquesta definició d’Estat.
Gràcies als més de 50 participants. I ja saps! Si vols saber més sobre les proves de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica, i conèixer en profunditat el món de la Diplomàcia i les Relacions Internacionals, no et perdis ni una sola pregunta: Comença a seguir-nos a les nostres Xarxes Socials