Hem tingut el plaer de rebre al CEI International Affairs al Sr. Josep Borrell, Ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, en una trobada dividida en dues parts:
En primer lloc s’ha realitzat un col·loqui privat amb els membres del patronat de la Fundació Centre d’Estudis Internacionals, entre ells la Universitat de Barcelona i l’empresa Abertis, així com empresaris membres de l’Executive Club CEI com Rubau Construcciones, Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona,…
Després del col·loqui privat, el Ministre Borrell ha impartit una interessant conferència sobre els reptes que afronta Europa. Aquesta conferència ha estat dirigida als estudiants de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica i el Màster en Diplomàcia i Funció Pública Internacional.
El Ministre Borrell ha fet un repàs de qüestions tan latents com el cas de Veneçuela, el Brexit, la presència d’Espanya a Àfrica o les pràctiques de mal govern en alguns països d’Amèrica Llatina.
VENEÇUELA I LA POSICIÓ DE LA UE
Per a parlar de Veneçuela, el Ministre ha destacat el fet de la dificultat d’aconseguir una posició comuna a nivell Unió Europea, ja que això requeriria que tots els estats estiguessin d’acord al 100%.
“EL BREXIT NO HA OCASIONAT UNA EPIDÈMIA, HA ESTAT UNA VACUNA”
Molt més extenses han estat les reflexions del Ministre d’Afers Exteriors sobre el Brexit, que ell mateix ha definit amb una metàfora: “El Brexit és una cirurgia, cal separar al Regne Unit de la Unió Europea i hi ha una gran quantitat de vasos que es trenquen i cal cosir”.
Valorar els efectes del Brexit era molt difícil, i Borrell afirma que segurament els anglesos no sabien que el que s’estaven plantejat tindria unes conseqüències de tals magnituds, tot i així, es queda amb la part positiva, i és que destaca que el Brexit no ha ocasionat una epidèmia per contagi, tot el contrari, ha estat una vacuna, ja que ara els països no volen seguir l’exemple del Regne Unit.
ESPANYA A ÀFRICA
La posició d’Espanya a Àfrica també ha estat esmentada, fent al·lusió a la seva importància, ja que per a posar-nos en situació, el Ministre ha explicat als alumnes i els mitjans que Espanya exporta més a Portugal i el Marroc que a més de la meitat de la Humanitat (la Xina, l’Índia i Rússia).
PRÀCTIQUES DE MAL GOVERN A AMÈRICA LLATINA
Finalment s’ha parlat de les pràctiques de mal govern que es produeixen en alguns països d’Amèrica Llatina. Per a Borrell: “Hi ha governs que han sabut detectar les necessitats de la ciutadania i fer un bon diagnòstic, això ha fet que la gent els votés, el problema és que potser la teràpia que proposen per a aquest diagnòstic no és tan bona com hauria de ser”.
La reflexió final del Ministre ha estat que en relació a aspectes globals de tal magnitud, un país sol pot fer molt poc, i per això, ha explicat que encara queda molt pendent en l’àmbit de Institutions Building, ja que falten institucions que potenciïn i controlin el respecte als drets en tots els àmbits: humans, econòmics…
Josep Borrell no ha volgut acabar la conferència sense abans donar alguns consells als estudiants del CEI com la importància d’una bona negociació i de la distinció entre la veritat i la falsedat, “una cosa fonamental quan cada vegada hi ha més notícies falses que s’expandeixen ràpidament per que hi ha a qui li interessa que així ho facin”.
No et perdis la galeria d’imatges completa de la Visita del Ministre Borrell al CEI!
{2jtoolbox gallery id:18}