El passat 27 de març, el Centre d’Estudis Internacionals va convidar a l’Ambaixador d’Espanya al Marroc, l’Excm. Sr. Ricardo Díez-Hochleitner en el marc del Programa Aula Internacional. Van assistir a la sessió importants personalitats del món empresarial, universitari, econòmic i de les relacions internacionals.
L’Ambaixador va començar repassant els paràmetres geoestratègics que marquen l’encaix regional del Marroc, i determinen la seva triple vocació atlàntica, mediterrània i africana.
El Marroc ha viscut un important procés de modernització econòmica en l’última dècada. Entre 2006 i 2017, la mitjana de creixement se situa en el 4%. Aquesta modernització s’ha evidenciat en el desenvolupament d’infraestructures: el Marroc compta avui, entre altres, amb una extensa xarxa d’autopistes i la primera línia alta velocitat en el continent africà, entre Tànger i Casablanca. Destaca així mateix la formació de zones franques, l’important desenvolupament d’una indústria de l’automòbil, i de la indústria tèxtil, amb important participació d’empreses espanyoles (Inditex, Mango, El Corte Inglés), que han absorbit 75.000 ocupacions.
Malgrat ser el país més estable de la regió, el Marroc s’enfronta com uns altres a diversos reptes d’índole interna, com la desocupació juvenil i l’educació.
La relació política bilateral entre Espanya i el Marroc com a “socis estratègics” és excel·lent, com posa de manifest la intensa cooperació i diàleg comptant amb l’impuls de tots dos Reis i canalitzats a través de les Reunions d’Alt Nivell, els Fòrums Parlamentaris, així com les visites bilaterals, entre les quals destaca la recent Visita d’Estat de SS. MM. els Reis a Rabat i els múltiples àmbits de cooperació a nivell sectorial. A més, als últims 15 anys hi ha hagut una important intensificació de les relacions, sobre la base de sòlids llaços culturals i educatius marcades per una fluida interlocució i excel·lent enteniment multisectorial per a donar resposta als reptes compartits, com els fluxos migratoris irregulars o la lluita contra el terrorisme i crim organitzat.
Econòmicament, Espanya s’ha convertit, des de fa 6 anys, en el primer soci comercial pel Marroc, representant un 40% de les seves exportacions a la UE. Per a Espanya, el Marroc és el segon client més important anés de la Unió Europea. El comerç entre els dos s’ha duplicat en els últims set anys i la presència d’empreses espanyoles que exporten al Marroc ha augmentat exponencialment (20.714 empreses espanyoles van exportar en 2018 al Marroc).
En relació a la inversió espanyola al Marroc, encara hi ha marge per a aprofitar el potencial que ofereix un país que ocupa la posició 60 en el rànquing de “Doing Business Report” del Banc Mundial. El Marroc ofereix a més una excel·lent plataforma per a accedir a Àfrica. L’Ambaixador ha recordat que tant l’Ambaixada com les Oficines Comercials estan disponibles per a ajudar empreses interessades a comerciar invertir al Marroc.
Relatoria elaborada per Geòrgia Oriol Puggalí
Alumna de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica