Activities | Notícies

Trobada amb l’Ambaixadora d’Espanya a Jordània, ‘el miracle històric de la regió’: el paper moderador i estabilitzador del país

27 nov. 2020

El 24 de novembre es va celebrar l’Aula Internacional del CEI, en modalitat online, amb la ponència de l’Ambaixadora d’Espanya a Jordània, l’Excma. Sra. Aránzazu Bañón Dávalos, i l’anàlisi CEI Intelligence, per part del Sr. Haizam Amirah, investigador principal del Real Instituto Elcano – organitzat pel CEI en col·laboració amb el Cercle d’Economia.

 

L’acte va començar amb l’anàlisi general del Sr. Haizam Amirah, que va situar a Jordània com el país capdavanter del pragmatisme a Orient Mitjà. Aquest fet és degut a la geografia que, d’una banda, es destaca per l’escassetat d’abundants recursos; i per una altra, la regió es troba en una posició geopolítica vulnerable. No obstant això, Jordània s’ha alçat amb el paper de moderador i estabilitzador de la regió, atorgant un gran valor a les aliances internacionals.

 

Haizam Amirah-Fernández

 

El Sr. Haizam Amirah va destacar alguns dels principals desafiaments que ha d’afrontar ja aquest Estat, i que determinaran el seu futur. Entre els factors externs, es troba el com aconseguir gestionar l’estabilització dels països veïns i la repercussió dels conflictes sobre les polítiques internes. Entre els factors interns, són destacables els esforços a solucionar algunes males decisions politicoeconòmiques i la pèrdua de la confiança en el govern de les noves generacions; així com l’auge del radicalisme. En els propers mesos, Jordània haurà de gestionar l’equilibri entre el gran creixement demogràfic, el descontentament de la població sobre la gestió de les crisis, i els possibles canvis a l’ statu quo que poden afectar les relacions entre els diversos actors a Orient Mitjà.

 

A la segona part de la sessió l’Ambaixadora d’Espanya a Jordània, l’Excma. Sra. Aránzazu Bañón Dávalos va realitzar una reflexió sobre la importància i el pes de Jordània a la regió d’Orient Mitjà:

 

L’Ambaixadora va començar qualificant el país com un “miracle històric de la regió”, gràcies a la construcció d’una identitat pròpia com a interlocutor i referent d’estabilitat, diàleg i moderació en una regió convulsa. Va mencionar la intel·ligència política de Jordània, la seva àmplia capacitat de teixir aliances equilibrades amb els seus veïns i socis àrabs i amb els seus aliats occidentals i el seu paper estratègic a la regió.

 

EmbajadoraBanon

 

Els conflictes regionals i els canvis geopolítics recents tenen un impacte molt directe a Jordània i estan afectant tant la seva situació interna, sobretot econòmica, com al seu paper a la regió. En aquest context caldria afirmar que el país afronta els nous desafiaments com una oportunitat per a introduir canvis i reformes amb visió de futur. Les principals aspiracions són les d’aconseguir una major resiliència reduint la dependència exterior i establir les bases d’una societat més inclusiva, cohesionada i pròspera. En els aspectes polítics, Jordània ha començat una agenda de reformes per a consolidar un projecte de país comú tingui cabuda les noves generacions de ciutadans i ciutadanes, que demanden una major transparència, rendició de comptes, efectivitat i eficàcia dels seus governants.

 

Pel que fa a l’economia, també hi ha en marxa una agenda de reformes dirigides a estimular l’ocupació, dinamitzar l’economia i potenciar aquells sectors estratègics que generen ocupació de qualitat. El paquet de reformes compta amb l’aval de la comunitat de donants i el suport d’institucions financeres internacionals com el banc Mundial i el Fons Monetari Internacional. Aquest pla va ser presentat al febrer de 2019 en la Conferència de Londres, dirigida al sector empresarial: Cerca facilitar, atreure la inversió estrangera i millorar els sectors estratègics. Entre ells, estan el turisme i els serveis associats – que representen entre al voltant del 14% del PIB i que han estat reavaluats reorientats després de la crisi de la Covid-19 –; la gestió de l’aigua, ja que Jordània és el tercer país del món amb major estrès hídric, per la qual cosa s’estan posant en pràctica projectes de plantes dessalinitzadores; les energies renovables; i el sector d’infraestructures, en particular les ferroviàries.

 

L’Ambaixadora va concloure destacant que, malgrat els desafiaments en percepció de la zona com a context inestable i les dificultats del país, el Regne Haiximita de Jordània és un mercat estable, interdependent amb els països mediterranis i estratègic en la zona, recolzat per la Comunitat Internacional, en el qual les empreses espanyoles, tant grans empreses com PIMES, per la seva naturalesa, resulten altament competitives i amb experiència acumulada.

 

 

Relatoria elaborada per Raül Molina

Estudiant del Màster en Diplomàcia i Organitzacions Internacionals

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!