Activities | Notícies

Indonèsia “el motor econòmic de la regió” Relatoria de la Trobada amb l’Ambaixador d’Espanya a Indonèsia

6 maig 2021

El passat 27 d’abril de 2021 es va celebrar la trobada online amb l’Ambaixador d’Espanya a Indonèsia, l’Excm. Sr. José María Matres Manso. L’esdeveniment del programa Aula Internacional, organitzat pel Centre d’Estudis Internacionals en col·laboració amb el Cercle d’Economia, va comptar amb l’assistència d’unes quantes empreses i membres del CEI.

 

El Dr. Àngel Pes, director del CEI, va donar inici a l’acte destacant que Indonèsia és un dels països més poblats del Món, el seu sistema polític és la democràcia i la religió majoritària d’eixe país és l’islam. De fet, Indonèsia és una de les democràcies més poblades del món i l’estat on viuen més musulmans. A més, va mencionar que està experimentant un gran desenvolupament econòmic que ha permès la consolidació d’una important classe mitjana. A pesar del gran potencial i la creixent influència d’eixe país a Àsia, el Dr. Pes va lamentar que les relacions econòmiques entre Espanya i Indonèsia siguin molt reduïdes.

 

AulaInd2

 

L’ambaixador va iniciar la seva ponència confirmant el gran potencial econòmic i demogràfic d’Indonèsia i la seva creixent influència tant al sud-est asiàtic com sobre el conjunt del continent. De fet, va qualificar Indonèsia com el “motor econòmic”; de la regió i va recordar que es tracta de la principal potència de la ASEAN i és un membre permanent de ple dret del G20. També va destacar que la classe mitjana està formada per aproximadament 70 milions de persones que cada vegada exigeixen productes de major qualitat, que la renda mitjana està en constant expansió i que les autoritats indonèsies, en especial el president Joko Widodo Jokowi, han adoptat un pla estratègic a futur que preveu multiplicar la renda per capita per sis i que inclou un extens desenrotllament de les infraestructures del país. A més, va mencionar que, per la seva ubicació geogràfica en l’Anell de foc del Pacífic, l’arxipèlag es veu afectat per tot tipus de desastres naturals, des de moviments sísmics a tsunamis, passant per pluges torrencials i erupcions de volcans. Això comporta un gran desafiament per al Govern indonesi i ha de tenir-se en compte analitzant el context econòmic, social i polític del país. Durant la seva introducció va mencionar que Indonèsia és un Estat socialment modern i no confessional, encara que generalment es cregui que sí ho és.

 

La presència empresarial espanyola a Indonèsia és certament escassa, així com ho són les nostres exportacions al país i les inversions bilaterals. D’acord amb l’ambaixador, si bé és cert que Indonèsia es caracteritza per tenir un sistema burocràtic especialment complicat i un mercat particularment opac i complex, això no ha estat un impediment per a l’empresariat espanyol en altres països i no hauria d’impedir a les companyies nacionals explorar les possibilitats que el país asiàtic ofereix. Per això, el diplomàtic va convidar els empresaris a aventurar-se al mercat indonesi i va donar tres consells per a tindre majors probabilitats d’èxit. En primer lloc, va destacar que els asiàtics en general, i els indonesis en particular, valoren molt positivament el contacte personal, per la qual cosa el mercat indonesi exigeix una presència física continuada. És a dir, l’empresari estranger ha d’estar a Indonèsia i fonamentar relacions de confiança amb socis nacionals. En segon lloc, l’ambaixador va declarar que és necessari comptar amb un múscul financer important per a resistir els costos d’establir-se a Indonèsia fins a obtindre els resultats, que generalment es produeixen a mig o llarg termini. En definitiva, és necessari tenir paciència. En darrer lloc, és molt recomanable comptar amb un soci indonesi de confiança ja que, d’una banda, la legislació del país exigeix tenir un soci nacional i, d’altra banda, es requereix comptar amb un bon professional que conegui el mercat i pugui establir relacions comercials fructíferes. Aquest punt és el més difícil d’aconseguir, però el diplomàtic va destacar que des de l’Ambaixada d’Espanya s’assessora i ajuda especialment en este sentit i s’estan realitzant iniciatives rellevants per a poder comptar amb bons socis indonesis. Amb aquest fi i el d’augmentar la presència espanyola, l’Ambaixada està intentant posar en marxa una cambra de comerç bilateral.

 

Aula4

 

Una cop l’ambaixador va explicar el context social, polític i econòmic d’Indonèsia, va passar a repassar algunes de les oportunitats econòmiques més destacables per a l’empresariat espanyol. Atenent a la seva exposició, hi ha dos sectors declarats com a claus pel Govern indonesi que ofereixen multitud d’oportunitats per a les empreses espanyoles: el desenvolupament de recursos humans i la transformació econòmica del país, que consisteix principalment en el desenvolupament d’infraestructures a l’Est d’Indonèsia. Ha de mencionar-se que el pla estratègic del Govern indonesi és especialment ambiciós, perquè s’han pressupostat 380 bilions d’euros per a desenrotllar 233 projectes d’infraestructura. De tots els projectes previstos, hi ha 37 declarats prioritaris en els que les empreses espanyoles són molt competitives i podrien licitar per a obtindre el concurs amb altes probabilitats d’èxit. Per exemple, es preveu la construcció de set refineries de petroli i gas, de cinc plantes de sanejament d’aigua, de quatre ports marítims, la millora de la xarxa elèctrica i de telefonia en tot el país, etc. Això sense mencionar les possibilitats que neixen de la construcció de la nova capital, els futurs plans previstos a partir de 2030, el creixent mercat Halal o el desenvolupament del turisme en diverses illes de l’arxipèlag. Hi ha grans oportunitats per a les empreses espanyoles, però és necessari que aquestes facin una aposta decidida per aquest mercat.

 

Respecte al canvi climàtic, l’ambaixador va destacar que Indonèsia és molt cauta a l’hora de definir la seva política ambiental, malgrat del perill que suposa este repte per a l’arxipèlag. Això es deu a diversos factors: El consum d’energia fòssil continua sent molt important; milions de llocs de treball depenen del sector miner i energètic; gran part de la població subsisteix gràcies a les plantacions d’oli de palma; les famílies amb major poder polític controlen la majoria de sectors contaminants i s’oposen a l’adopció de mesures contràries als seus interessos; i la construcció de la nova capital, així com molts dels projectes de desenvolupament, podrien ser incompatibles amb una política mediambiental responsable. A més, considerant que el descontentament popular pot ser explotat pels partits islamistes de base radical, El Govern d’Indonèsia evita posar en risc els llocs de treball associats a les activitats contaminants.

 

Aula2

 

A continuació, l’ambaixador va citar algunes de les principals operacions comercials espanyoles realitzades a Indonèsia. Va mencionar l’important paper d’Airbus Defense en el sector aeronàutic indonesi, mercat anteriorment explorat amb èxit per CASA fins a la seva integració en el consorci europeu. En aquest mateix sector opera activament Indra. En el sector energètic, Siemens Gamesa despunta per haver construït recentment el primer parc eòlic del país. El diplomàtic va recalcar la presència de Repsol, Roca, Inditex, Meliá, Tècniques Reunides, Mànec i Loewe a Indonèsia; va destacar la fabricació del vaixell escola de l’armada d’Indonèsia, el Bima Suci, per la drassana gallega Freire; i va citar el projecte conjunt entre l’empresa espanyola CEPSA i la indonèsia Sinar Mes. El diplomàtic va destacar estos casos que exemplifiquen com amb paciència, constància i audàcia les empreses espanyoles poden obtenir grans rèdits a Indonèsia.

 

L’ambaixador va voler acabar la seva ponència recordant que Indonèsia ofereix grans oportunitats a l’empresariat espanyol, però que cal assumir un risc important i tenir la clara voluntat d’accedir al mercat. Finalment, el diplomàtic va destacar la predisposició de tot el personal de l’Ambaixada d’Espanya a recolzar a les empreses espanyoles i va assegurar que per a ell és una gran satisfacció treballar per a augmentar la presència espanyola a Indonèsia.

 

 

Relatoria elaborada per:

Miquel Vázquez Escolano

Alumne del Màster Universitari en Diplomàcia i Organitzacions internacionals i de l’itinerari de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!