Activities | Notícies

Curs sobre l’Actualitat de la Política Exterior Espanyola

25 abr. 2024

Durant els dies 16, 17 i 18 d’abril ha tingut lloc la XXII edició del Curs sobre l’Actualitat de la Política Exterior Espanyola, que el CEI International Affairs organitza en col·laboració amb l’Escola Diplomàtica del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació. Amb un format de taula rodona entre un ponent diplomàtic i un altre acadèmic, conduït per una moderació acadèmica; seguit d’un debat amb el públic i un cafè posterior per a fomentar el networking, el curs va abordar el repte que té Espanya davant la desglobalització després dels impactes generats per la COVID-19.

El director del CEI, el Sr. Joaquim Llimona, va presentar el curs i va donar pas al Sr. Jordi Molina, director d’aquest curs i professor de Geopolítica i Geoeconomía en ESADE, qui va exposar les tensions presents en les cadenes de subministrament global. “El món mai havia estat tan interdependent. Les grans potències competeixen de manera molt pròxima provocant friccions”, afirmava.
Una vegada acabada la seva ponència li va donar pas al Sr. Luis Manuel Cuesta Civís, sotssecretari del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació i alumni CEI. En el seu discurs va exposar les conseqüències de la globalització i l’aposta d’Espanya per una política exterior activa i amb lideratge, així com la difícil gestió del desenvolupament tecnològic actual. En finalitzar la taula rodona, el públic va poder conversar amb els ponents i mostrar les seves inquietuds sobre els temes tractats.

El segon dia del curs, gràcies al debat del Sr. Luis Mateos, subdirector de diplomàcia econòmica del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, i el Sr. Carles Roig, professor d’operacions de ESADE, es va plantejar l’autonomia estratègica mundial d’Europa, així com les polítiques de reindustrialització que el Ministeri ha prioritzat des del 2020 en un context de pandèmia mundial fins a l’actualitat.

El tercer i últim dia es va comptar amb la presència del Sr. Gabriel Ferrero, ambaixador en missió especial per a la Seguretat alimentària mundial del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, i el Sr. Antonio Turiel, investigador del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC). Durant el debat van analitzar l’actuació d’Espanya enfront del subministrament energètic, alimentari i global, així com sobre la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea.

Aquest curs anual, impartit en la seu del CEI International Affairs i amb 90 inscrits en aquesta edició, serveix per a entendre els desafiaments i oportunitats que enfronta Espanya en l’àmbit de la política exterior en un món cada vegada més complex i globalitzat.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!