Activities | Aula Internacional

Seminari online: “El programa Next Generation EU: una via fèrtil per a una Europa més inclusiva?”

11 març 2021

SEMINARI ONLINE 

“El programa Next Generation EU: una via fèrtil per a una Europa més inclusiva?”

 

 Organització: CEI International Affairs

Amb la col·laboració de: Fundació “la Caixa”

 

Data: dimecres, 21 d’abril, de 17:30h a 19h

Modalitat online

 

Un dels propòsits de la UE és reforçar la cohesió econòmica, social i territorial i la solidaritat entre els Estats membre. No obstant això, la crisi econòmica iniciada al 2008 va comportar un augment de la desigualtat, allunyant l’horitzó d’una major convergència. En aquest procés, les principals institucions de la UE van propugnar un model de rescat condicionat en els Estats més afectats basat en l’austeritat pressupostària, la qual cosa va implicar un empitjorament substancial de les condicions de vida als països del Sud d’Europa, en particular a Espanya, Portugal i Grècia.

 

Davant de la pandèmia del COVID-19, una nova crisi econòmica està deixant a milions de persones sense ingressos, de nou especialment en els països del Sud, altament dependents de sectors molt afectats com el turisme. No obstant això, davant d’aquesta crisi, i malgrat les reticències inicials d’alguns països del Nord d’Europa, aquesta vegada la UE ha plantejat una ruta alternativa: un paquet d’estímul fiscal sense precedents, el Next Generation EU. És un programa que presenta una via clarament diferent de la seguida durant la crisi anterior, amb importants ajudes directes a les economies nacionals.

 

En aquest escenari, és rellevant preguntar-se sobre l’abast de les ajudes, que arribaran a uns països amb alts nivells de desigualtat econòmica heretats de la crisi precedent: quina incidència tindran aquests fons en la desigualtat dins i entre els Estats Europeus? Seran suficients per a pal·liar els efectes diferencials de la crisi en els diferents països i regions europees? Quins són els principals desafiaments a la implementació dels fons i de quins mecanismes depèn la seva rellevància per a pal·liar la desigualtat econòmica? I, per a acabar: signifiquen aquests fons de recuperació el final de l’etapa basada en l’austeritat o és només un parèntesi que es tancarà quan s’hagi superat la pitjor part de la pandèmia?

 

 

PROGRAMA

 

17:30 h.- 17:40 h. INAUGURACIÓ DEL SEMINARI

–        Dr. Àngel Pes, director del CEI International Affairs

–        Dr. Andrea Noferini, investigador de l’Institut Universitari d’Estudis Europeus de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor associat de la Universitat Pompeu Fabra.

 

17:40 h. – 19:00 h. TAULA RODONA: “El programa Next Generation EU: una via fèrtil per a una Europa més inclusiva?”

–        Sr. Ferran Tarradellas, Head of Communication a la Representació de la Comissió Europea a França.

–        Dr. Steven Forti, investigador de l’IHC de la Universidade Nova de Lisboa, professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona i analista d’actualitat política.

–        Sra. Eugènia Lleal, analista de polítiques europees a la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa en l’àrea de fons europeus i polítiques de cohesió.

 

Modera: Dr. Andrea Noferini, investigador de l’Institut Universitari d’Estudis Europeus de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor associat de la Universitat Pompeu Fabra.

 

 

INFORMACIÓ GENERAL

Data i hora: 21 d’ abril del 2021 a les 17.30h.

Modalitat: Online

Inscripció: Per assistir al Seminari és imprescindible inscriure’s aquí.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!