Activities | Notícies

“Malàisia és un molt bon destí de inversió per a les empreses espanyoles” Afirma l’Ambaixador d’Espanya a Kuala Lumpur

9 oct. 2020

Relatoria: Trobada amb l’Ambaixador d’Espanya a Malàisia, l’Excm. Sr. José Miguel Corvinos Lafuente

 

El 29 de setembre va tenir lloc l’Aula Internacional del CEI, en modalitat online, amb l‘Ambaixador d’Espanya a Malàisia, l’Excm. Sr. José Miguel Corvinos Lafuente.

 

L’Ambaixador va començar explicant la situació del Covid-19 a Malàisia que, malgrat comptar amb 11000 casos i 134 morts, va poder contenir relativament bé la crisi sanitària optant pel confinament durant diverses setmanes al març. Actualment, es fa pràcticament vida normal amb les precaucions necessàries però es continuen mantenint importants restriccions d’entrada al país. A nivell econòmic, es van declarar alguns sectors essencials que van poder continuar la seva activitat com el dels hidrocarburs i s’han aprovat paquets d’ajuda i estímuls econòmics per a mitigar els efectes de la pandèmia. El Banc Mundial preveu una caiguda del 4.9% de l’economia enguany encara que les dades per a l’any 2021 són favorables, esperant un creixement entre el 5.5%  i el 8%.

 

L’Ambaixador Corvinos va seguir amb una explicació de la situació política de Malàisia. És un país amb una democràcia consolidada que es caracteritza per ser una federació amb 13 Estats i per ser una monarquia constitucional de caràcter rotatori, un format únic en el món, en el qual cada 5 anys s’alterna entre els nou sultans. En 2019, per primera vegada, va renunciar el Rei i des de llavors el Cap d’Estat és el sultà de Pahang, Tengku Abdullah.

 

No obstant això, aquests no han estat els únics canvis en l’escenari polític, havent sofert dos canvis en el govern en aquests últims anys. A les eleccions de 2018, gràcies a una coalició amb diversos partits, va tornar Mohamad Mahathir al poder, qui ja havia estat primer ministre de 1981 a 2003. Finalment, va dimitir el 24 de febrer de 2020 de manera inesperada després de canvis en els suports de la coalició i el nou Primer Ministre és actualment Muhyiddin Yassin qui a causa de la crisi sanitària s’ha centrat en qüestions econòmiques i socials que han estat ben valorades per la població.

 

ParticipMalasia

 

En matèria de política exterior, l’Excm. Sr. José Miguel Corvinos va subratllar l’aposta pel multilateralisme per part de Malàisia i el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el marc de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Destaca la seva projecció a l’exterior com una democràcia islàmica moderada, tenint en compte que l’Islam és la religió majoritària del país (60%) i per això manté una especial relació tant amb el Pakistan com amb Turquia.

 

Els seus principals socis es troben a la regió del sud-est asiàtic amb la Xina com el seu primer soci comercial seguit dels membres de l’ASEAN, destacant les relacions amb el seu veí Singapur.

 

Darrerament, les relacions amb la Unió Europea han sofert certes tensions per la qüestió relativa a l’oli de palma encara que estan en procés de negociació per a trobar una solució de consens en relació als criteris de sostenibilitat. Espanya busca impulsar aquestes negociacions, sent el tercer comprador de la Unió Europea d’aquest producte a Malàisia i per a poder així avançar en les negociacions de l’Acord de Lliure Comerç.

 

En referència a les relacions entre Espanya i Malàisia, l’Ambaixador va subratllar que hi ha una excel·lent relació, encara que amb un marge de millora a causa del dèficit de coneixement entre els dos països. Va destacar les dues converses virtuals d’alt nivell mantingudes aquest estiu amb la Ministra d’Afers Exteriors i el seu homòleg així com les que han dut a terme els Ministeris de Ciències i Tecnologies.

 

PortMalasia

 

A nivell cultural, s’ està treballant en la promoció de la llengua espanyola a Malàisia, aprofitant l’interès dels malaisis per l’estil de vida espanyol, i l’Ambaixador també va esmentar la coordinació amb els altres Ambaixadors hispanoparlants per a aconseguir que l’espanyol sigui una llengua optativa en la secundària pública.

 

Finalment, l’Ambaixador va concloure que Malàisia és un molt bon destí de inversió per a les empreses espanyoles i que ja compta amb més de 50 entitats presents al país. Va destacar uns certs sectors d’interès mutu com les energies renovables, les infraestructures, les ciutats intel·ligents i la gestió de residus entre altres.

 

El seu bon posicionament a Doing Business (número 12) així com la bona preparació de la societat malàisia i un bon nivell d’anglès suposen un atractiu destí per a establir una base al Sud-est Asiàtic. L’Ambaixador va recordar que les empreses espanyoles interessades compten amb l’ajuda de tant l’Ambaixada com de l’Oficina Comercial a Kuala Lumpur.

 

 

Relatoria elaborada per Geòrgia Oriol

Alumna de la Preparació de l’Oposició a la Carrera Diplomàtica

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!