Activities | Notícies

“L’esperança de que més empreses espanyoles inverteixin a Algèria” Realtoria de la Trobada amb l’Ambaixador d’Espanya a Alger

8 gen. 2021

El dimarts 23 de febrer del 2021 es va celebrar una trobada virtual amb l‘Ambaixador d’Espanya a Algèria, l’Excel·lentíssim Senyor Fernando Morán. L’esdeveniment, organitzat pel Centre d’Estudis Internacionals, en col·laboració amb el Cercle d’Economia, va comptar amb assistents de distintes empreses i membres de l’Executive Club CEI.

 

La conferència va començar amb una introducció de l’Ambaixador Senén Florensa, funcionari diplomàtic amb gran experiència, i actual president de la Comissió Delegada del IEMed. L’’Ambaixador Florensa va començar destacant que es viu una època important per a la relació entre Algèria i Espanya, i amb els altres països del Mediterrani, ja que es compleixen 25 anys de l’inici del Procés de Barcelona i 15 anys des de la firma del tractat d’associació d’Algèria amb la Unió Europea. Florensa va fer un breu anàlisi de com ha evolucionat el Procés de Barcelona des del seu establiment, destacant en primer lloc que en l’àmbit polític hi ha hagut certes dificultats per les diverses guerres que han ocorregut en l’Orient. Després va explicar que a nivell econòmic hi ha hagut grans avanços de modernització, i que, a nivell cultural, els canvis han sigut significatius pels canvis de mentalitat que van ocórrer i van portar al qüestionament de l’estat àrab tradicional, i van tenir com a desenllaç la coneguda Primavera Àrab.

 

A continuació, va prendre la paraula l’Ambaixador Fernando Morán, el qual va començar fent un repàs general de la situació política algeriana. Va destacar l’important procés de transformació que ha tingut el país des del 2019 amb l’arribada del president Abdelmadjid Tebboune. L’arribada d’aquest president al país va ser turbulenta, ja que previ al seu ingrés a la presidència, el moviment opositor Hirak va mobilitzar milers d’algerians als carrers, en protestes que van durar prop de 10 mesos i que van donar lloc a les eleccions del 12 de desembre del 2019. Al guanyar les eleccions i prendre el comandament, el president Tebboune va dur a terme una reforma política important que va incloure una nova constitució, una nova llei electoral i una convocatòria per a eleccions parlamentàries. Aquestes eleccions, segons l’Ambaixador, ocorreran abans del 19 de maig, però es tem que, per tenir lloc en ple mes de Ramadà, el procés de campanya sigui complicat.

 

AulaArgelia

 

Després, l’Ambaixador va passar a discutir la relació bilateral entre Espanya i Algèria. Va fer èmfasi en què Algèria és el país amb què s’han tingut més reunions d’alt nivell, set fins al moment. Va destacar a més les significatives relacions culturals, dins de les que existeixen més de 100 acords entre universitats espanyoles i algerianes, i on l’Institut Cervantes és el tercer del món per nombre d’alumnes, demostrant així un gran interès en la llengua i la cultura espanyola per part dels algerians.

 

Finalment, l’Ambaixador va presentar la situació de les relacions econòmiques bilaterals amb Espanya. Algèria és un país dependent de les seves exportacions de gas i petroli, i per això la relació econòmica amb Espanya se centra en aquest sector. L’Ambaixador va comentar que, de manera general, hi ha hagut una disminució d’importacions i exportacions entre ambdós països en els últims 2 anys, ja que per un costat Espanya va exportar 3,300 milions d’euros en 2018 i tan sols 1,700 milions en el 2020, i per l’altre les importacions espanyoles van ser de 4,666 milions d’euros en 2018 i en 2020, va haver-hi una reducció a 2,258 milions. Amb estes xifres, per tant, l’Ambaixador va recalcar la reducció significativa del flux comercial. Addicionalment va afegir que, en el 2019 el flux d’inversions va ser nul, ja que cap empresa espanyola va invertir a Algèria. Malgrat tot, l’Ambaixador va fer èmfasi en què Algèria és un mercat prioritari per a Espanya, ja que constitueixen el 1% de les vendes espanyoles, i són el segon client del continent africà darrere del Marroc, i tercer proveïdor africà també després del Marroc i de Nigèria. Finalment, va relatar que des de l’Ambaixada s’està treballant amb gran esforç este tema per a així poder obrir camí a més empreses espanyoles per a aprofitar els avantatges del mercat algerià.

 

En el torn de preguntes, l’Ambaixador Senén Florensa va prendre novament la paraula, preguntant-li a l’Ambaixador Morán sobre com pot explicar-se el poc interès de les empreses espanyoles a invertir a Algèria. A això, l’Ambaixador Morán va contestar que, fins a juny del 2020, existia una llei que obligava que el 51% del capital de qualsevol societat que invertia, quedés en mans algerianes. Aquesta llei ja va ser derogada, per la qual cosa l’Ambaixador va expressar la seva esperança que més empreses invertissin a Algèria, en especial després de l’última visita del president del govern Pedro Sánchez, el qual va estar acompanyat per representants d’unes quantes empreses. Després, el director del CEI, el Dr. Ángel Pes, va preguntar sobre la percepció que existeix de que només és possible invertir a Algèria per mitjà del sector públic, i sobre quines possibilitats existeixen perquè el sector privat inverteixi sense haver de recórrer al sector públic. L’Ambaixador va comentar que, encara que no està molt desenvolupat el tema, ha tingut creixent importància. Va afegir que hi ha grups empresarials espanyols que han executat projectes amb empreses privades, i que en l’àmbit de l’agricultura això ha sigut més evident. L’Ambaixador va apuntar que és un tema que cal continuar treballant perquè hi ha experiències positives.

 

AulaArgelia2

 

Finalment, l’audiència va realitzar preguntes relacionades a l’emergència causada per la pandèmia del COVID19 i els seus impactes a Algèria. L’Ambaixador Morán va destacar que, en l’àmbit econòmic, el govern està tractant d’aprovar un nou full de ruta per a diversificar la seua economia i ampliar altres sectors com l’automotriu, el d’agricultura, i el d’energies renovables, en el que Espanya pot tindre una important oportunitat d’inversió. En termes generals l’Ambaixador va relatar que Algèria ha implementat mesures semblants per a combatre la pandèmia, com a tocs de queda i tancaments de certs sectors econòmics. Actualment, s’ha començat el pla de vacunació, però les autoritats temen que, en el mes del ramadà, que normalment es compon de moltes festivitats en els carrers i amb grans aglomeracions, els casos augmentin significativament.

 

En definitiva, l’esdeveniment virtual va ser de gran interès per a tots els convidats i l’exposició d’ambdós ponents va deixar clar que la relació bilateral amb Algèria s’ha treballat i es continua treballant per al bé col·lectiu d’ambdós nacions.

 

 

Relatoria elaborada per: Lupita Prada Jiménez

Alumna del Màster en Diplomàcia i Organitzacions Internacionals

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!